Słuchaj
Mateusz Ptaszyński, Marcin Sońta
Aga Kołodziejska
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Marcin Łukasik
Justyna Dżbik
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Były kamerdyner księcia Karola zdradził, jak prawidłowo parzyć herbatę

10.04.2018 14:50

Były kamerdyner brytyjskiej rodziny królewskiej ujawnił sekret doskonałej filiżanki herbaty.

herbata fot. Pexels

Grant Harrold, który był królewskim kamerdynerem w latach 2005–2011 i nadal mieszka w posiadłości księcia Walii, w Gloucestershire, w Highgrove, w rozmowie z BBC podzielił się idealnym przepisem na herbatę.

Grant Harrold stwierdził, że najpopularniejszym błędem, jaki ludzie popełniają podczas przygotowywania herbaty, jest mieszanie płynu w kółko (zwłaszcza zgodnie z ruchem wskazówek zegara).

— Jeśli mieszamy herbatę kolistym ruchem, wywołamy w filiżance wir. Ten może spowodować, że herbata się wyleje, do czego nie powinniśmy dopuścić — wyjaśnił.

Jego zdaniem wykonanie ruchów w przód i w tył sprawia, że esencja rozlewa się bardziej równomiernie. Należy także unikać brzęczącego dźwięku łyżki podczas dotykania boków kubka — to wielkie faux-pas.

Harold zdradził, że tradycja nalewania herbaty pochodzi z XVIII wieku. To właśnie wtedy brytyjski garncarz Josiah Spode wpadł na pomysł, żeby filiżanki do herbaty zamiast z chińskiej porcelany wykonywane były z kości zwierząt. Grant dodał także, że panujące w mediach przekonanie, iż członkowie rodziny królewskiej podczas picia herbaty z filiżanki zawsze podnoszą mały palec, jest mitem. Wyjaśnił także, że mleko należy delikatnie wlewać do zaparzonej już herbaty, nigdy odwrotnie.

I przede wszystkim — podczas picia herbaty nie można siorbać!

Grant był kamerdynerem m.in. księcia Karola i księcia Harry'ego. Obecnie prowadzi firmę zajmującą się etykietami i doradztwem dla gospodarstw domowych, a także regularnie występuje w telewizji.

RadioZET.pl/SI

Oceń