Słuchaj
Robert Karpowicz, Marcin Sońta , Aga Kołodziejska
Michał Korościel
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Mateusz Ptaszyński
Marcin Wojciechowski
Hubert Radzikowski
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Były kamerdyner księcia Karola zdradził, jak prawidłowo parzyć herbatę

10.04.2018 14:50

Były kamerdyner brytyjskiej rodziny królewskiej ujawnił sekret doskonałej filiżanki herbaty.

herbata fot. Pexels

Grant Harrold, który był królewskim kamerdynerem w latach 2005–2011 i nadal mieszka w posiadłości księcia Walii, w Gloucestershire, w Highgrove, w rozmowie z BBC podzielił się idealnym przepisem na herbatę.

Grant Harrold stwierdził, że najpopularniejszym błędem, jaki ludzie popełniają podczas przygotowywania herbaty, jest mieszanie płynu w kółko (zwłaszcza zgodnie z ruchem wskazówek zegara).

— Jeśli mieszamy herbatę kolistym ruchem, wywołamy w filiżance wir. Ten może spowodować, że herbata się wyleje, do czego nie powinniśmy dopuścić — wyjaśnił.

Jego zdaniem wykonanie ruchów w przód i w tył sprawia, że esencja rozlewa się bardziej równomiernie. Należy także unikać brzęczącego dźwięku łyżki podczas dotykania boków kubka — to wielkie faux-pas.

Harold zdradził, że tradycja nalewania herbaty pochodzi z XVIII wieku. To właśnie wtedy brytyjski garncarz Josiah Spode wpadł na pomysł, żeby filiżanki do herbaty zamiast z chińskiej porcelany wykonywane były z kości zwierząt. Grant dodał także, że panujące w mediach przekonanie, iż członkowie rodziny królewskiej podczas picia herbaty z filiżanki zawsze podnoszą mały palec, jest mitem. Wyjaśnił także, że mleko należy delikatnie wlewać do zaparzonej już herbaty, nigdy odwrotnie.

I przede wszystkim — podczas picia herbaty nie można siorbać!

Grant był kamerdynerem m.in. księcia Karola i księcia Harry'ego. Obecnie prowadzi firmę zajmującą się etykietami i doradztwem dla gospodarstw domowych, a także regularnie występuje w telewizji.

RadioZET.pl/SI

Oceń