Słuchaj
Robert Karpowicz, Marcin Sońta , Aga Kołodziejska
Michał Korościel
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Mateusz Ptaszyński
Hubert Radzikowski
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Czekolada. Jej przyszłość jest zagrożona

14.02.2018 15:17

„Rosnący popyt na czekoladę oznacza znaczne zwiększenie produkcji rolniczej wytwarzającej kakao. Niestety nie jest to takie proste, ponieważ uprawa drzew kakaowca (Theobroma cacao) jest bardzo wymagająca” — czytamy w dzienniku „Rzeczpospolita”.

Czekolada. Jej przyszłość jest zagrożona fot. Pixabay

Paweł Łepkowski dodaje w swoim artykule, że kakaowce mogą rosnąć tylko w klimacie równikowym, owocują dopiero po trzech latach od zasadzenia, ale prawdziwe zbiory zaczynają się, dopiero kiedy mają one przynajmniej osiem lat. Co więcej — drzewa są podatne na różne choroby i owocują jedynie przez kilka lat.

„Ze względu na to, że rośnie w klimacie bardzo ciepłym i wilgotnym, często jest atakowane przez grzyby rodzaju Phytophthora, Moniliophthora roreri oraz Crinipellis perniciosa. Z tej grupy najgroźniejszy jest grzyb Phytophthora” — czytamy w dzienniku.

Cytowani w artykule eksperci ostrzegają, że jeżeli grzyby przeniosą się w wyniku niekontrolowanego przewozu roślin do Afryki, może wyginąć nawet 70 procent upraw kakaowców na świecie.

Naukowcy z National Oceanic and Atmospheric Administration przewidzieli, że rośliny kakaowca mogą wyginąć już w roku 2050 z powodu zmiany klimatu.

Wiązałoby się to oczywiście z ogromnymi podwyżkami cen czekolady. Dlatego może warto pozwolić sobie dzisiaj na kosteczkę? Zwłaszcza tej najzdrowszej — gorzkiej.

Za dobroczynny wpływ czekolady na funkcje poznawcze odpowiedzialne są flawanole, związki zawarte m.in. w kakao. Gorzka czekolada zwykle zawiera mniej szkodliwego cukru niż inne rodzaje czekolady, a po drugie — jest w niej największe stężenie dobroczynnych związków.

RadioZET.pl/SI/Rzeczpospolita

Oceń