Słuchaj
Robert Karpowicz, Marcin Sońta , Aga Kołodziejska
Michał Korościel
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Mateusz Ptaszyński
Hubert Radzikowski
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Burger z owadów w IKEI

20.03.2018 08:54

IKEA rewolucjonizuje menu w swoich bistrach i restauracjach. Prawdopodobnie już niedługo w przerwie od zakupów będziemy mogli skosztować burgera z owadów.

IKEA. Burger z owadów fot. SPACE 10/Twitter

IKEA. Burger z owadów

Dobre wiadomości dla wszystkich miłośników zakupów i... jedzenia w IKEI. Jakiś czas temu IKEA zaprezentowała swoim klientom Veggie Dog, wegańską wersję hot-doga, która będzie dostępna w sprzedaży już latem. Teraz szwedzka sieciówka idzie jeszcze dalej — niebawem w sprzedaży ma pojawić się także Bug Burger, zdrowa wariacja na temat klasycznego hamburgera, w którym wołowinę zastąpiono — jak informuje serwis dlahandlu.pl — mieszanką 100 gramów buraków ćwikłowych, 50 gramów pasternaku, 50 gramów ziemniaków i 50 gramów larw chrząszcza nocnego. Najwięcej emocji budzi oczywiście ten ostatni składnik, ale IKEA na pewno wie, co robi — restauracje i bistra przy sklepach meblowych marki zawsze pękają w szwach. Burger podawany ma być w białej bułce z dodatkiem warzyw: rzodkiewki, buraka ćwikłowego, keczupu jagodowego, szczypiorku oraz mieszanki sałat.

Za przepis nowego burgera odpowiedzialne jest SPACE10, innowacyjne laboratorium IKEA. Pomysłodawcy przypominają, że hodowla owadów jest tańsza od hodowli wołowiny, w mniejszym stopniu ingeruje w środowisko naturalne, a takie jedzenie zapewnia więcej białka i tłuszczu.

IKEA nie podała jeszcze, kiedy nowy burger z owadów trafi do sprzedaży.

RadioZET.pl/SI

Oceń