Zamknij

Jak nie marnować jedzenia? 10 sposobów, by owoce i warzywa pozostały świeże

Patrycja Chudolińska
18.03.2020 17:02
jak nie marnować jedzenia
fot. Shutterstock

W związku z ryzykiem odbywania kwarantanny domowej wiele osób w Polsce zdecydowało się na większe zakupy spożywcze. Co jednak zrobić, by jedzenie zachowało świeżość na dłużej? Szczególnie narażone na psucie są owoce i warzywa. Poniżej zebraliśmy kilka prostych sposobów na to, by przedłużyć żywotność naszych zakupów.

Jak nie marnować jedzenia?

W związku z epidemią koronawirusa w Polsce spora część osób zdecydowała się na większe zakupy spożywcze. Oprócz papieru toaletowego, makaronu i ryżu w naszych domach znalazły się produkty, które dość szybko tracą świeżość. Warzywa i owoce są najbardziej narażone na psucie, a części z nich nie powinno się trzymać w lodówce. Jak nie marnować jedzenia? Oto 10 sposobów na przedłużenie żywotności produktów spożywczych.

jak przechowywać sałatę
fot. Shutterstock

Jak przedłużyć świeżość sałaty?

Sałata jest jednym z tych warzyw, które najlepiej smakują, gdy są świeże. Aby zachować chrupkość i zielony kolor liści, należy delikatnie, ale dokładnie umyć sałatę, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Później warto porwać sałatę na kawałki - ich wielkość zależy od osobistych preferencji. Liście należy włożyć do plastikowego pojemnika z wieczkiem, przykrywając ją ręcznikiem papierowym. Zamykamy pudełko i kładziemy je w dolnej części lodówki, gdzie jest najchłodniej. Tak przechowywana sałata zachowuje swój naturalny, świeży kolor i może spędzić w naszej lodówce nawet kilka dni.

Jak przechowywać imbir?

Imbir można przechowywać w lodówce, dzięki czemu zapobiegamy jego psuciu. Nie zmieni w ten sposób smaku, jednak może utracić niektóre właściwości zdrowotne. Niektóre gatunki imbiru w wyniku oddziaływań temperatury mogą nabrać sinego lub niebieskiego koloru. Nie jest to jednak efekt zepsucia i można bezpiecznie wykorzystywać korzeń w takiej formie.

Jak przechowywać czosnek?

Wiele osób umieszcza czosnek w lodówce. Jest to jednak poważny błąd, ponieważ wilgoć i chłód sprzyjają pleśnieniu. Czosnek najdłużej zachowa świeżość w miejscu suchym i zacienionym. Idealnie sprawdzi się spiżarnia lub szafka kuchenna. W przypadku, gdy posiadamy bardzo dużo główek czosnku, warto go wysuszyć lub zamrozić.

Jak przechowywać banany
fot. Shutterstock

Jak przechowywać banany?

Banany bardzo szybko brązowieją i tracą swój apetyczny kolor. Nic dziwnego, że wiele osób zastanawia się, jak przechowywać banany, by dłużej były świeże. Nie wolno ich wkładać do lodówki - w ten sposób szybko robią się rozmiękłe, zmieniają swój smak i konsystencję. Aby banany dojrzewały wolniej, można owinąć je folią aluminiową i w ten sposób przechowywać w temperaturze pokojowej. Jeśli zaś banany są już dojrzałe, a wiemy, że nie możemy ich wszystkich wykorzystać, warto część zamrozić. Obieramy owoc, kroimy go na mniejsze kawałeczki i wkładamy do plastikowego pojemnika. Tak przygotowane możemy schować do zamrażalnika i wykorzystać później np. w owsiance lub w formie szejku - zblendowane z mlekiem/napojem roślinnym.

Jak przechowywać awokado?

Jeśli kupiliśmy awokado, które jest jeszcze twarde i niedojrzałe, warto położyć je w nasłonecznionym miejscu, żeby mogło dojrzeć. Awokado szybciej dojrzewa w towarzystwie innych owoców egzotycznych, m.in. bananów. Awokado jest gotowe do zjedzenia wtedy, gdy delikatnie ugniata się pod naciskiem palca. W pełni dojrzałe awokado można włożyć do lodówki. Jeśli wykorzystamy zaledwie część tego przysmaku, warto zostawić pestkę w owocu lub pokropić lekko sokiem z cytryny - dzięki temu miąższ nie utleni się i nie zmieni koloru.

Jak przechowywać pomidory
fot. Shutterstock

Jak przechowywać pomidory?

Pomidory to jedne z najczęściej wyrzucanych produktów spożywczych. Nieprawidłowo przechowywane szybko się psują i lądują w koszu. Co zrobić, by przedłużyć ich świeżość? Nie powinno się wkładać ich do lodówki. W wyniku zbytniego ochłodzenia zmienia się ich smak oraz konsystencja. Znacznie lepiej jest położyć je w zacienionym, przewiewnym miejscu. Warto ustawiać pomidory szypułkami do góry - to zmniejsza szansę na pleśnienie.

Jak przechowywać jabłka?

Jabłka bardzo długo zachowują świeżość. Najważniejszą zasadą jest jednak niemycie ich - wosk na skórce broni ten owoc przed grzybami i pleśnią. Aby dłużej były chrupkie i twarde, warto zapakować je w paper.

Jak przechowywać ziemniaki?

Ziemniaki warto przechowywać w zacienionym miejscu. Dzięki temu uchroni się je przed psuciem i zbyt szybkim puszczaniem pędów. Jeśli nie mamy zacienionego miejsca w kuchni, możemy sami takie zorganizować pakując bulwy w papierową torbę z otworami powietrznymi. Zbyt długie wystawienie na światło słoneczne może skutkować zzielenieniem - jeśli ziemniak zmieni barwę lub zmięknie, nie powinno się go jeść.

Jak przechowywać paprykę
fot. Shutterstock

Jak przechowywać paprykę?

Paprykę możemy przechowywać w lodówce - nieumyte warzywo umieszczamy jednak najpierw w plastikowej torbie i dopiero w ten sposób chowamy. Jeśli mamy dużo papryki, której nie zdołamy wykorzystać w ciągu kilku dni, warto ją zamrozić - pokrojoną na kawałeczki lub w paski. Tak zamrożone warzywo zachowa dobry smak przez kolejne 6 miesięcy. Niestety, po rozmrożeniu nie będzie już chrupka, dlatego lepiej używać jej np. do zup.

Jak przechowywać brokuł?

Nieprawidłowo przechowywany brokuł bardzo szybko zaczyna pleśnieć. Już w sklepie warto dokładnie obejrzeć różyczki - czy nie są przypadkiem zżółknięte lub nie mają niechcianego nalotu. Brokuła nie da się zamrozić. Warto więc spożyć go w ciągu około 5 dni. Zanim umieścimy go w lodówce, warto wykonać kilka dodatkowych kroków. Musimy delikatnie umyć warzywo, a następnie osuszyć. Dopiero tak przygotowany produkt chowamy w chłodne miejsce.

RadioZET.pl/PCh