Słuchaj
Mateusz Ptaszyński, Marcin Sońta
Aga Kołodziejska
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Marcin Łukasik
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych?

09.05.2018 12:51

Polacy lubią polskie truskawki. Sezon rusza, ale niektórzy sprzedawcy oferują truskawki importowane pod przykrywką krajowych. Jak rozpoznać polską truskawkę i czy to w ogóle możliwe?

Polskie truskawki - jak odróżnić fot. Pixabay

Dlaczego sprzedawcy sprzedają importowane truskawki jako polskie?

Polski klient jest bardzo przywiązany do polskiego produktu. Wielu Polaków uważa, że krajowe truskawki są smaczniejsze i ładniejsze niż te zagraniczne — np. z południa Europy. Niestety, to przeświadczenie często wykorzystywane jest przez nieuczciwych sprzedawców, którzy sprzedają tańszą zagraniczną truskawkę jako krajową. Powód jest prozaiczny: cena truskawek polskich zwykle jest nieco wyższa z powodu trudniejszych warunków pogodowych, a co za tym idzie mniejszych zbiorów w przypadku majowych przymrozków, które często niszczą część plonu. Ostatecznie to może podnosić cenę krajowego owocu o kilka złotych.

Jak nie dać się nabrać? Czy można poznać polską truskawkę?

To też Cię zainteresuje: Ceny truskawek w 2018 będą niższe

Jak odróżnić polską truskawkę od zagranicznej?

— Polskie truskawki od zagranicznych różnią się wybarwieniem. Są odrobinę jaśniejsze. Są bardziej czerwone. Te importowane mają kolor takiego przejrzałego bordo — mówiła w rozmowie z WP Finanse rzecznik Rynku Hurtowego Bronisze, Małgorzata Skoczewska.

Rada wydaje się konkretna, jednak w praktyce nie jest łatwo na pierwszy rzut oka ocenić, czy mamy do czynienia z owocem pochodzącym z Polski, czy z zagranicy. Zwykle owoce importowane są bardzo dojrzałe, z czego wynika ich ciemniejszy kolor. Brak wybarwienia oznacza po prostu, że truskawka nie jest jeszcze dobrze dojrzała — może mieć zielonkawe plamy. Praktycznie rzecz biorąc, szukając polskich truskawek, warto wybierać te owoce, które nie są tak dojrzałe i nie wyglądają jak idealna truskawka. Polskie truskawki są mniejsze, twardsze i jędrniejsze od sprowadzanych z Hiszpanii, Grecji czy Węgier.

Czy te metody się sprawdzają? To też ciężkie w ocenie, bo walory smakowe owoców polskich i zagranicznych są porównywalne.

RadioZET.pl/WP Finanse/SA

Oceń