Słuchaj
Mateusz Ptaszyński, Marcin Sońta
Aga Kołodziejska
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Marcin Łukasik
Marcin Wojciechowski
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Jak udekorować stół na Wielkanoc? Oto cztery sprawdzone sposoby na stylową dekorację

19.04.2019 13:52

Wielkanoc tuż-tuż. Oprócz odpowiednich potraw warto również zadbać o stylową dekorację stołu. Na jakie kolory, kwiaty i dodatki warto postawić?

Jak udekorować stół na Wielkanoc? Oto cztery sprawdzone sposoby na stylową dekorację fot. Schutterstock

Wielkanoc jest radosnym, wiosennym czasem, dlatego warto zadbać o to, aby dodatki na stole również prezentowały się radośnie, wiosennie i pięknie.

Zadbaj o odpowiednią kolorystykę

Wielkanocny stół powinien być utrzymany w odpowiedniej kolorystyce, najlepiej jednolitej. Warto na przykład postawić na kolor kojarzący się z fiołkami, czyli fiolet, lub zieleń kojarzącą się z wiosną. Z kolei kwiaty jeszcze bardziej podkreślą radosny i dostojny charakter Wielkanocy.

Nietypowe kieliszki do jajek

Jajka doskonale będą wyglądać w towarzystwie ciekawych kieliszków do jajek. Oryginalne kieliszki można zrobić z wytłoczek pomalowanych farbą. Takie kieliszki będą prezentować się kreatywnie, ciekawie i sprawią radość pozostałym członkom rodziny.

Tradycyjne pisanki wielkanocne

Na pisanki warto poświęcić trochę więcej czasu, bo prezentują się bardzo efektownie. Niektóre z nich ozdabiane są motywami zajęcy, kogutów czy pisklaków. Do zdobienia wydmuszek jaj kurzych i gęsi artyści używają kontrastujących ze sobą papierowych wycinanek, które nakładają na siebie, tworząc wielokolorowy koguci ogon.

Dekoracje na taras

Jeżeli pogoda dopisuje, warto ozdobić stół na tarasie. Pięknie będą wyglądać kwiaty, na przykład tulipany, ale nie tylko. Dozwolone są wszelkie inne dekoracje: gałązki czy bazie w połączeniu z zielonymi listkami bukszpanu, barwinka, kiełkami rzeżuchy, źdźbła owsa tworzą barwny, wiosenny miszmasz. Możemy skomponować z nich stroiki lub wianki.

Zagłosuj

Lubisz Wielkanoc?

Rozlicz PIT za darmo z Fundacją Radia ZET

RadioZEt.pl/ SW

Oceń