Kwiaty i chwasty w kuchni – rewelacyjny trend na lato

25.07.2018 16:30

Wiele kwiatów i roślin, które uważamy za chwasty, nadaje się do jedzenia. Mogą być świetnym i smacznym dodatkiem do dań. Oto kilka wakacyjnych propozycji, które staną się inspiracją w poszukiwaniu nowych smaków.

łąka fot. Pixabay

Nie ma chyba osób, które nie lubią kulinarnych eksperymentów. Lato jest tą porą roku, która dostarcza nam wielu inspiracji. Spróbować można na przykład potraw z wykorzystaniem jadalnych chwastów oraz kwiatów. Zanim zdecydujemy się na eksperymenty, upewnijmy się, że rośliny zbieramy w miejscu oddalonym od miast i dróg.

Jadalne kwiaty

Niekonwencjonalnym dodatkiem kulinarnym będą z pewnością jadalne kwiaty. Podziwiając ich barwne płatki, często zapominamy, że większość z nich może być włączona do naszego menu. Do najpopularniejszych kwiatów jadalnych należą chabry, bratki, fiołki, stokrotki, lawenda, nagietki, róże czy wrzosy.

Korzystając z sezonu kwitnienia lawendy, warto zasmakować jej niezwykle aromatycznych, drobnych kwiatów. Intensywny i przywodzący na myśl bajeczne pejzaże Prowansji zapach sprawi, że domowe lody zmienią się w niezwykle wykwintny deser. Kilka suszonych kwiatów warto pozostawić do jego dekoracji. Innym smakołykiem stworzonym na kwiatowej bazie jest lemoniada fiołkowa o przepięknym purpurowym odcieniu. Wszystkie kwiaty jadalne możemy także poddać kandyzowaniu, przez co staną się nie tylko apetycznym dodatkiem, ale i wyjątkową dekoracją deserów i dań.

Z sekretnika zielarki

Innymi roślinami, które można włączyć do wakacyjnej kuchni, są rośliny, których wartości często nie dostrzegamy i nazywamy je chwastami. Tymczasem prawie połowa roślin występujących w Polsce w swoim naturalnym środowisku jest jadalna. Istotne, by zbiory odbyły się w najlepszym momencie dla danego gatunku, kiedy każda z roślin osiąga pełnię aromatu i odpowiednie walory smakowe. Wybierając się na spacer po łące, nie pomińmy takich aromatycznych smakołyków jak mniszek lekarski, lebioda, koniczyna, macierzanka oraz oczywiście pokrzywa, w której tkwi ogromny i bardzo smakowity potencjał. Poza znaną od wieków herbatką z pokrzywy, która zbawiennie wpływa na organizm, oczyszczając go z toksyn i poprawiając wygląd cery oraz włosów, z zielonych listków przygotujemy także bardziej treściwe rarytasy. Delikatnie zabielona i dopełniona aromatem tymianku, bazylii i czosnku aksamitna zupa z pokrzyw zaledwie po jednej degustacji bez wątpienia dołączy do kanonu najpyszniejszych dań domowej kuchni.

Kwiaty i chwasty – przepis na lawendowe lody

1

Lody lawendowe – 8 porcji

składniki:
Cukier lawendowy
• 200 g cukru
• 3 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
Lody
• 2/3 laski wanilii
• 600 g mleka (3,5% tłuszczu)
• 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
• 140 g miodu płynnego
• 6 żółtek
• 2 łyżki skórki otartej cytryny (bez białych błonek)

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy lawendowy cukier. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypujemy cukier, dodajemy lawendę, mielimy, a następnie przesypujemy do szczelnie zamykanego słoika lub pojemnika.

Pół laski wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarna. Do naczynia miksującego włożyć ziarna i rozciętą laskę wanilii, dodać cukier lawendowy, mleko, śmietanę, miód, żółtka i skórkę z cytryny, podgrzewać 8 min w ok. 90°C, laskę wanilii ostrożnie usunąć. Masę przelać do foremek do zamrażania (np. aluminiowych, silikonowych) do wysokości maks. 4 cm. Całkowicie wystudzić, przykryć folią spożywczą, wstawić do zamrażalnika na co najmniej 10 godz. Zamrożoną masę pokroić ostrym, długim nożem na kawałki (ok. 4 x 4 cm). Do naczynia miksującego włożyć pół porcji zamrożonej masy, zmiksować, następnie przełożyć do miski, odstawić. Podawać w miseczkach lub pucharkach.

RadioZET.pl/mat. prasowe/„Jadalne chwasty. Z łąki na stół”/cookidoo.pl/SA

Oceń