Gessler ostro o świątecznych zwyczajach Polaków. „Aż się poci od tłuszczu, śmierdzi mułem"

19.12.2017 14:43

Z okazji zbliżających się świąt Magda Gessler w rozmowie z „Gazetą Wyborczą" opowiedziała o największych grzechach kulinarnych Polaków. Jakie błędy popełniamy przy przygotowaniu potraw?

Gessler ostro o świątecznych zwyczajach Polaków. „Aż się poci od tłuszczu, śmierdzi mułem" fot. ons.pl

Magda Gessler na łamach „Gazety Wyborczej" wypunktowała podstawowe błędy kulinarne Polaków podczas świąt Bożego Narodzenia. Poza marnotrawstwem jedzenia i nadmiarem wody w daniach dodała jeszcze zarzut dotyczący kilku najsłynniejszych potraw wigilijnych:

„[Polacy] źle smażą karpia, rzecz jasna! Aż się poci od tłuszczu, sterczą mu ości i śmierdzi mułem. Niestety, to jest koniec świata. Udawanie, że to jakoś smakuje, jest udręką dla całego domu i wszyscy się modlą, żeby wreszcie spłynął ze stołu" – powiedziała Gessler w rozmowie z dziennikiem.

Nad czym jeszcze musimy popracować?

„Na drugim miejscu jest kupowanie produktów z niesprawdzonych miejsc (...). I używamy do sałat polskiej cebuli, która jest zbyt ostra. Lepsza jest biała" – powiedziała słynna restauratorka w rozmowie z „Gazetą Wyborczą"

RadioZET.pl/SI/Gazeta Wyborcza

Oceń