Słuchaj
Damian Michałowski, Michał Korościel
Konrad Piasecki
Damian Michałowski, Michał Korościel
Tomek Florkiewicz
Marcin Sońta , Mateusz Ptaszyński
Marcin Wojciechowski
Hubert Radzikowski
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Płaczesz podczas krojenia cebuli? Nadchodzi rozwiązanie problemu

10.01.2018 14:25

Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli? Wytłumaczenie tego jest stosunkowo proste, jednak do tej pory trudno było znaleźć dobry sposób na ten problem. Okazuje się, że już wkrótce może się to zmienić.

cebula od której nie łzawią oczy fot. Pixabay

W trakcie krojenia cebuli z jej komórek wydostają się enzymy, które reagując ze sobą tworzą gaz powodujący łzawienie. Gaz ten wykorzystywany jest m.in. w produkcji środka nazywanego „gazem łzawiącym”. Jedni reagują na niego bardziej, inni mniej, jednak wrażliwość na tę substancję może sprawiać kłopoty. Wiedzą o tym osoby, które szczególnie mocno płaczą podczas krojenia cebuli, a nawet pora.

Naukowcy od dawna przyglądali się temu zjawisku i szukali na nie remedium. Przez 30 lat pracowali nad odmianą cebuli, która nie będzie wywoływania łzawienia. „Sunion”, bo tak nazywa się nowe warzywo, już wkrótce ma trafić na sklepowe półki. Co może być dla niektórych ważne, nie jest to wynik modyfikacji genetycznej, a wieloletniego procesu krzyżowania gatunków. W odróżnieniu od starej wersji zawartość związków siarki w nowej cebuli zmniejsza się z czasem. Oznacza to, że sunion podczas przechowywania staje się słodszy i łagodniejszy.

Już w marcu sunion zadebiutuje w sklepach - póki co tylko w USA, jednak najpewniej wkrótce trafi także do Europy.

Wygląda na to, że slogan „No more tears” znany z reklamy popularnego szamponu do włosów teraz idealnie sprawdziłby się także w spocie nowej odmiany cebuli.

RadioZET.pl/independent.co.uk/SA

Oceń