Słuchaj
Mateusz Ptaszyński, Marcin Sońta
Aga Kołodziejska
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Marcin Łukasik
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Polskie superfoods. Tak truskawki i maliny wpływają na zdrowie i urodę

15.05.2019 09:41

Sezon na superowoce rozpoczęty. W sklepach pojawiły się pierwsze polskie truskawki, w czerwcu pojawią się maliny, na początku lipca borówki. Podobnie porzeczki białe i czerwone. Wszystkie te owoce będziemy mogli kupić wcześniej, ale będą droższe, bo będą to te hodowane pod folią. Mają wyjątkowe właściwości zdrowotne i dobrze wpływają na urodę. 

Truskawki fot. materiały własne

Dlaczego polskie owoce są zdrowsze?

– Przede wszystkim powinniśmy jeść sezonowo – doradza dr Agata Cezari, fizjolog żywienia. Jesteśmy uwarunkowani genetycznie do jedzenia rodzimych produktów; jemy to, co jest dostępne w danym czasie i w danym miejscu. Wpływa to na nasze dobre samopoczucie. Poza tym im świeższy owoc, tym lepsze wartości odżywcze. „Jeśli owoc musi przebywać setki tysięcy kilometrów, to musi być zabezpieczony odpowiednią ilością chemii, żeby przetrwa. Owoce z Polski, które mają krótszą drogę do przebycia, zawierają całe swoje bogactwo” – wyjaśnia specjalistka.

Jak rozpoznać polskie owoce?

Polskie truskawki są nieregularne, czasami mają dziwne kształty, są trochę mniejsze, ale też smaczniejsze i zdrowsze od tych zagranicznych. „Jedna będzie większa, druga będzie mniejsza” – mówi Janusz Andziak ze Stowarzyszenia Plantatorów Truskawki i zapewnia, że na południu owoce są zrywane we wczesnej fazie dojrzałości i dlatego czasami mają bledszy kolor. Są twarde, bo muszą wytrzymać czasami kilka dni transportu. „Nasze truskawki dużo mocniej pachną i mają bardziej wyrazisty smak” – mówi. 

truskawy fot. materiały własne

Wartości

Maliny znane są ze swojej pomocy podczas przeziębienia. Sok z malin działa przeciwgorączkowo i napotnie. Są w nich przede wszystkim antocyjany – „wymiatacze wolnych rodników”, znane ze swoich silnych właściwości przeciwutleniających. Owoce jagodowe zawierają duże ilości witaminy C, są też źródłem witamin A i E, które odpowiadają za ładny wygląd skóry. W truskawce czy w porzeczce jest więcej witaminy C niż w pomarańczy.

  • Oczyszczają organizm
  • Mogą zapobiegać powstawaniu nowotworów
  • Wzmacniają odporność organizmu
shutterstock_1063904021 fot. Shutterstock

Coś dla urody 

Sezonowe owoce świetnie sprawdzą się jako domowy sposób na poprawienie kondycji cery. Maliny będą miały działanie przeciwzapalnie oraz redukują obrzęki. Truskawki odżywią i złagodzą objawy trądziku.

Rozgniecione truskawki czy maliny wystarczy położyć na kilkanaście minut na skórę. Do tego można dodać olej roślinny. Taka maseczka rozświetli, nawilży, zabezpieczy i wspomoże regenerację skóry.

Jedzenie owoców jagodowych może pomóc przygotować skórę do lata. Po deficytach mineralnych po zimie dzięki nim można przywrócić skórze blask. Owoce jagodowe ze względu na potężne dawki antyoksydantów mają działanie przeciwstarzeniowe. Pektyny zawarte w pestkach malin i truskawek mają świetne działanie na perystaltykę jelit, budują dobre bakterie i pomogą w dbaniu o dobrą sylwetkę. 

RadioZEt.pl/ Natalia Żyto

Oceń