Szparagi: jak zrobić na parze, pieczone i zapiekane? 3 proste przepisy

09.05.2018 12:10

Sezon na szparagi trwa. Roślina ta jest skarbnicą witamin i składników odżywczych, więc warto ją jeść. Jak zrobić szparagi? Oto 3 proste przepisy na szparagi na parze i pieczone.

Szparagi przepisy fot. Pixabay

Jak zrobić szparagi, by były smaczne i straciły jak najmniej swoich właściwości odżywczych? Sezon na to zdrowe warzywo trwa zaledwie kilka tygodni (połowa kwietnia – koniec czerwca), dlatego okazji do zjedzenia szparagów nie może przegapić żaden smakosz!

Szparagi są bogate w witaminy C i E, obfitują w beta-karoten, a także wapń, fosfor czy potas. Są także źródłem kwasu foliowego i błonnika. Ponadto działają jak probiotyk.

Szparagi: na parze, pieczone czy zapiekane?

Nie od dziś wiadomo, że sposób obróbki termicznej jedzenia jest decydujący przy zachowaniu jak największej ilości składników odżywczych. Najmniej odpowiednie jest gotowanie, bo witaminy po prostu wylewamy razem z wodą. Zdecydowanie lepiej jest przygotowywać szparagi na parze. Ta metoda pozwala „zaoszczędzić” wiele cennych mikroelementów. Nie bez powodu uznawana jest za najzdrowszą metodę obróbki jedzenia.

Pieczenie i zapiekanie również są lepsze niż gotowanie, choć zbyt długie pieczenie w zbyt wysokiej temperaturze również może uszczuplić cenne składniki. Mimo to potrawy tak przyrządzone mają intensywny aromat i kolor. Są apetyczne i smaczne.

Przepisy na szparagi na parze

(4 porcje)

1 pęczek szparagów

1 łyżeczka masła

1/4 łyżeczki soli

3 szklanki wody

Wlać wodę do dolnej części zestawu garnków do gotowania na parze. Dodać sól i masło i doprowadzić wodę do wrzenia. Odciąć suche końce szparagów. Jeśli szparagi są grube, oskrobać lekko ich skórę obieraczką do warzyw. Umieścić szparagi w górnej części zestawu garnków, przykryć i gotować na parze od 5 do 10 minut, w zależności od grubości szparagów, lub aż staną się miękkie.

Przepis: allrecipes.pl.

Szparagi pieczone z parmezanem

(4 porcje)

450 g cienkich świeżych szparagów

1 łyżka oliwy z oliwek

60 g parmezanu w wiórkach

świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

60 ml (1/4 szklanki) lub do smaku octu balsamicznego

Nagrzać piekarnik do 230°C. Położyć szparagi na blasze do pieczenia, skropić oliwą i wymieszać, by się nią równo pokryły. Ułożyć ponownie, aby wszystkie tworzyły jedną warstwę, posypać równomiernie parmezanem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Piec 12 do 15 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ser się roztopi, a szparagi będą miękkie, ale wciąż jędrne. Podawać natychmiast na ciepłych talerzach, zroszone octem balsamicznym.

Przepis: allrecipes.pl.

Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym

(2-4 porcje)

1 pęczek szparagów

sól, pieprz, oliwa

30 g masła

25 g mąki pszennej

300 ml mleka

sól

tarta gałka muszkatołowa

1/2 szklanki tartego parmezanu

Szparagi opłukać, odłamać twarde końce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą, pieprzem. Przygotować sos beszamelowy: do rondelka lub garnka włożyć masło i roztopić je. Dodać mąkę i energicznie wymieszać rózgą na jednolitą masę bez grudek. Smażyć przez ok. 1 - 2 minuty na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. Stopniowo wlewać mleko, cały czas energicznie mieszając rózgą, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego parmezanu, wymieszać i podgrzać przez chwilę, aż ser się rozpuści i otrzymamy jednolity, gładki sos. Odstawić z ognia, polać po szparagach, posypać resztą parmezanu. Wystające końce szparagów (z obu stron) skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 20-22 minuty.

Przepis: Kwestia Smaku

Prosto, szybko i zdrowo!

RadioZET.pl/allrecipes.pl/Kwestia Smaku/SA

przepisy na szparagi; szparagi na parze; sezon na szparagi; jak zrobić szparagi

Oceń