Jak zrobić masło ghee? Domowy sposób na "drogie masło Lewandowskiej"

09.05.2018 16:01

Masło ghee to najdroższy ze składników osławionej w sieci "najdroższej jaglanki Anny Lewandowskiej". Za mały słoiczek można zapłacić nawet około 50 złotych. Ale wcale nie musisz go kupować - możesz zrobić je samodzielnie w domu! Oto prosty przepis na masło ghee domowej roboty.

Masło klarowane: jak zrobić masło ghee fot. Instagram

Masło ghee do najtańszych produktów nie należy, jednak nie przeszkodziło to Anne Lewandowskiej w tym, by uczynić je jednym ze składników swojej jaglanki. Skład zaproponowanego przez nią przepisu spotkał się z falą krytyki, a samej Lewandowskiej oberwało się od internautów za to, że jej przepisy stają się coraz droższe, oderwane od realiów i zasobów finansowych jej fanów. Kasza przygotowana została m.in. z jagodami goji i masłem ghee, za które w sklepie Lewandowskiej trzeba zapłacić… 50 złotych (cały skład można sprawdzić w artykule: Ania Lewandowska i jej przepis na jaglankę).

Fanki były oburzone.

— Chyba Pani sufit na łeb upadła?! Dla kogo są te śniadania??? Chyba nie dla przeciętnego Polaka — napisała jedna z nich.

Masło ghee - co to jest?

Czy słusznie przepis na jaglankę Anny Lewandowskiej wywołał takie komentarze? Okazuje się, że cena składników wcale nie musi być tak duża, bo jej najdroższy składnik można zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy wiedzieć, czym jest masło ghee...

Jest to nic innego jak masło klarowane, które można uzyskać ze "zwykłej" kostki. Proces "klarowania" polega na gotowaniu masła na małym ogniu i usuwaniu szumowin i zanieczyszczeń, pojawiających się na powierzchni. Inaczej mówiąc, ghee to po prostu masło oczyszczone o złocistej barwie i delikatnym, lekko orzechowym smaku. Pasuje ono do wielu potraw i doskonale sprawdza się w smażeniu, może być zatem produktem, który warto mieć w swoim domu.

Choć w sieci słoiczek takiego masła (którego przecież nie zużyjemy na raz) można kupić już za około 25-30 złotych, to zdecydowanie najtańszą wersją będzie masło ghee zrobione we własnej kuchni.

Jak zrobić masło ghee? Przepis i etapy klarowania

Najpierw należy wybrać odpowiednie masło. Nadają się do tego produkty o zawartości tłuszczu minimum 82 procent i bez dodatku soli oraz tłuszczów roślinnych. Warto za jednym razem przygotować większą ilość, bo masło ghee może być bardzo długo przechowywane - w przeciwieństwie do zwykłego, zanieczyszczonego bakteriami masła.

Do klarowania najlepiej wybrać naczynie o grubym dnie, co zapobiegnie przypalaniu.

Włóż pokrojone masło do garnka i postaw naczynie na wolnym ogniu - bez przykrywki. Tłuszcz powoli musi się roztopić, bez mieszania. Kiedy masło zacznie się gotować, pojawi się na nim biała piana, którą pod koniec gotowania należy dokładnie zebrać. Dobrze sklarowane masło nie zawiera wody, jest przezroczyste i ma złocistą barwę. Przygotowanie około 500 gram masła ghee wymaga około 15-20 minut klarowania. Gotowe masło po ostygnięciu należy wstawić do lodówki, gdzie zgęstnieje.

Łatwo policzyć, że cena tak przygotowanego domowego masła ghee spada do 15-20 złotych.

RadioZET.pl/Garneczki Blog/SA

Oceń