Słuchaj
Mateusz Ptaszyński, Marcin Sońta
Aga Kołodziejska
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Marcin Łukasik
Justyna Dżbik
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Międzynarodowy Dzień Sera: co to za dzień i kiedy go obchodzimy?

23.03.2018 16:10

27 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sera. Dla wszystkich wielbicieli tej popularnej przekąski mamy pięć ciekawych faktów o serze.

Międzynarodowy Dzień Sera fot. MSM Mońki/mat. prasowe

Międzynarodowy Dzień Sera obchodzony jest w wielu krajach na świecie już od wielu lat. Ser jest kolejnym produktem spożywczym, który — obok czekolady, pizzy, popcornu, bitej śmietany czy owsianki — doczekał się swojego dnia. Jak jest obchodzony? Oczywiście konsumpcją różnych typów sera.

Choć ser ma tak wiele typów i gatunków i jest tak bardzo popularny na całym świecie, to jednak mało który jego wielbiciel potrafi powiedzieć coś więcej na temat swojej ulubionej przekąski. Oto kilka mało znanych faktów o serze!

27 marca: 5 faktów o serze na Międzynarodowy Dzień Sera

1. Ser żółty ma polskie korzenie

Historia sera żółtego liczy sobie kilka tysięcy lat, co już samo w sobie jest niezwykłe. Tym, co zaciekawi polskich smakoszy tego specjału, jest miejsce, w którym powstał pierwszy w dziejach ludzkości ser. Zgodnie ze świadectwami historyków zdarzyło się to na terenie dzisiejszych Kujaw! Jak oszacowali archeolodzy prowadzący prace wzdłuż brzegów Wisły, pierwszy ser przypominał mozzarellę i powstał około 7500 roku p.n.e.

2. Jedzenie sera żółtego może poprawiać samopoczucie

Ser żółty plasuje się w czołówce produktów wpływających pozytywnie na samopoczucie. Obok cennych dla zdrowia minerałów, takich jak cynk, miedź czy wapń, i witamin (D, E, B), jest on bowiem bogaty w tryptofan. Aminokwas ten nie jest syntetyzowany przez ludzki organizm, dlatego musi być dostarczany wraz z dietą. Jego najważniejszą funkcją jest wzmacnianie układu nerwowego oraz udział w wytwarzaniu serotoniny, zwanej potocznie hormonem szczęścia.

3. Ile kosztuje najdroższy ser świata?

Nie tylko trufle i kawior, ale i ser może osiągać zawrotne ceny. Zgodnie z ogólnoświatowymi rankingami najdroższym z nich jest pule — wytwarzany w Serbii ser z oślego mleka. Jeden kilogram tego przysmaku osiąga zawrotną cenę 1280 dolarów, czyli blisko 4500 zł. Receptura jego tworzenia jest owiana tajemnicą, podobnie jak smak, który poznać miało szansę niewielu szczęśliwców. Tym, co niewątpliwie wpływa na kosmiczną cenę, jest fakt, że 1 kg sera powstaje z około 25 litrów mleka bałkańskich oślic.

— W przypadku tradycyjnych gatunków sera żółtego, takich jak Gouda, Aldamer czy Edamski do produkcji 1 kg wykorzystywanych jest około 10-12 litrów mleka krowiego — mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.

4. Z serowej serwatki wytwarzany jest... prąd!

Ser to znane źródło energii — co do tego nie ma wątpliwości. Niemniej „zasilić” nią można nie tylko własny organizm, ale i… całe miasto. Na terenie Europy i Kanady znajduje się około 20 elektrowni, które do wytwarzania prądu elektrycznego wykorzystują serwatkę. Zlokalizowane są one w sąsiedztwie zakładów produkujących dużo sera, a zatem mających dostęp do znacznych ilości tego bogatego w energię produktu ubocznego. Każda z elektrowni jest w stanie zasilić małe miasteczko zamieszkałe przez około 1500 osób.

5. Francuzi to królowie sera

Niezaprzeczalnym liderem w serowym świecie są Francuzi, którzy chwalą się tym, że każdego dnia przez rok mogliby raczyć się innym gatunkiem. Francuskich serów jest bowiem nie 365, a ponad 500. Zamiłowanie do serów znajduje swoje odzwierciedlenie w ilości spożywanego sera. Przeciętny Francuz zamyka rok z bilansem ponad 25 zjedzonych kilogramów sera. Polak osiąga zaledwie połowę tego wyniku.

RadioZET.pl/MSM Mońki/SA

Międzynarodowy Dzień Sera kiedy; 27 marca święto

Oceń