Wkrótce czekolada może zniknąć! Jak to możliwe?

04.01.2018 16:33

Niepokojące wieści dla fanów czekolady: zdaniem naukowców jeszcze przed 2050 rokiem przysmak może całkowicie zniknąć. Wszystko przez zmiany klimatu.

czekolada fot. Pixabay

Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady (a prawdopodobnie tak jest - bo kto jej nie lubi?), ale niezbyt przejmujesz się środowiskiem naturalnym i nie martwią cię zmiany klimatu? Jeśli tak, to teraz masz kolejny powód, by zacząć się tym tematem interesować. Zmiany pogodowe, związane z ocieplaniem klimatu, są już faktem. Anomalia pogodowe, topnienie wiecznych lodów, susze, wymieranie gatunków zwierząt - to tylko wybrane skutki tego zjawiska. Teraz okazuje się, że jednym z nich może być... zniknięcie czekolady - mówiąc dokładniej, głównego składnika, z którego ją się wytwarza.

Mowa o kakaowcu. Zdaniem ekspertów z amerykańskiej National Oceanic and Atmospheric Administration, zajmującej się m.in. pogodą i zmianami klimatu, w ciągu kolejnych 40 lat kakaowce mogą wyginąć. Roślina ta coraz częściej staje się ofiarą chorób grzybowych i zmian klimatycznych. Pierwsze ostrzeżenia o tym pojawiały się już kilka lat temu. Michael Moyer w magazynie Scientific American pisało o tym, jak rozprzestrzenianie się grzybów doprowadziło do wyniszczenia drzew kakaowych w Ameryce środkowej, będącej ich pierwotnym naturalnym środowiskiem.

Naukowcy obawiają się, że szkodliwe choroby grzybowe mogą przenieść się do innych części świata i spowodować podobne spustoszenie.

Ale co ma z tym wspólnego ocieplenie klimatu? Jak informują badacze, drzewa kakaowe są bardzo wymagające jeśli chodzi o warunki uprawy. Potrzebują jednolitych temperatur, wysokiej wilgotności, obfitych opadów i niskiej wietrzności. Warunki takie występują na bardzo ograniczonych obszarach. Tymczasem

Obecnie Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana i Indonezja są wiodącymi producentami czekolady i wytwarzają ponad połowę światowych zasobów czekolady. Z tego powodu więc nawet niewielkie zmiany klimatu w tych rejonach mogą sprawić, że produkcja znacznie się obniży, a może nawet dojdzie do całkowitego jej załamania.

 Przyjmowane w tej chwili modele klimatyczne przewidują, że do 2050 roku nastąpi wzrost temperatury o około 2,1 ° C. Doprowadzi to do zmniejszania się obszarów uprawnych.

Naukowcy cały czas szukają drogi, by uniknąć zagłady kakaowców. Choć dziś wielu z nas problem ten wydaje się mało realny, warto jednak mieć na uwadze, że zniknięcie czekolady to tylko jeden z niewielu problemów, jakie niesie za sobą ocieplenie klimatu. To problem niezwykle złożony i ważny na tyle, by każdy z nas włączył się w ratowanie Ziemi.

RadioZET.pl/forbes.com/SA

Oceń