Zamknij

Pierwszy na świecie stek wydrukowany w 3D. Jak powstaje wegańskie „mięso”? [WIDEO]

Redakcja
12.12.2018 15:01
Pierwszy na świecie stek wydrukowany w 3D. Jak powstaje wegańskie „mięso”? [WIDEO]
fot. Shutterstock

Szybsze tempo produkcji i obniżenie jej kosztów to tylko niektóre z zalet wegańskiego „mięsa”, które powstaje przy pomocy drukarki 3D. Wynalazek włoskiego biotechnologa zrewolucjonizuje naszą dietę? Jeśli chcemy zredukować efekt cieplarniany, warto to przemyśleć.

Wegańskie kotlety drukowane w 3D

Czy wegański zamiennik mięsa może być równie smaczny, co prawdziwa wołowina lub mięso z kurczaka? Giuseppe Scionti, włoski biotechnolog, uważa, że tak! Kluczem do sukcesu ma być odtworzenie tekstury mięsa przy jednoczesnym wykorzystywaniu wyłącznie składników pochodzenia roślinnego. Jak powstają wegańskie steki autorstwa naukowca? Przy pomocy drukarki 3D – taki sposób produkcji sprawia, że badacz jest w stanie wydrukować 100 gramów gotowego roślinnego mięsa w ciągu zaledwie 30 minut. Koszt to tylko... 2 euro.

Zobacz także

Zobacz także

Czy roślinne mięso zastąpi zwierzęce?

Na to liczy Scionti i nie tylko on – już od lat grupy badaczy z całego świata próbują opracować przepis idealny na wegańskie alternatywy dla takich przyjemności jak schabowy czy soczysty burger. Nie chodzi tylko o troskę o los zwierząt, choć to ważny aspekt tych badań. Głównym celem jest walka z globalnym ociepleniem. Redukcja emisji gazów cieplarnianych do atmosfery, za którą w dużej mierze odpowiada też przemysł spożywczy, znacząco przyczyniłaby się do osiągnięcia celu, jaki stawiają przed ludzkością zmiany klimatu: utrzymanie ocieplania się temperatury na poziomie 1,5 stopnia Celsjusza. Im więcej osób zrezygnuje więc z mięsnej diety, tym lepiej dla nas i całego środowiska.

Zobacz także

Zobacz także

Czy wszyscy powinniśmy zrezygnować z mięsa?

To trochę jak z jazdą samochodem czy korzystaniem z linii lotniczych. Wszyscy wiemy, że epoka bezrefleksyjnego wykorzystywania samochodów wysokoemisyjnych powoli się kończy, z utrwalonymi od dekad nawykami walczy się jednak ciężko. Samochody elektryczne, choć to wciąż rozwijająca się technologia, są obiecującym kompromisem pomiędzy koniecznością walki ze zmianami klimatu a potrzebą stałego, nieskrępowanego dostępu do masowego transportu. Podobnie jest z mięsem. Jak przekonać większą część społeczeństwa do zamiany szynki na marchewkę? Nie zmuszając jej do tego! Wegańskie steki, które Scionti drukuje w 3D, mają za zadanie jak najbardziej przypominać mięsny oryginał. Choć recenzji smaku nowego produktu próżno na razie szukać w sieci, komentarze na temat osiągniętej tekstury, koloru i kształtu wegańskich przysmaków wskazują na to, że roślinne włókna z powodzeniem mogą sprawdzić się jako tańsza, zdrowsza i bezpieczna dla środowiska alternatywa dla mięsa. Jedyny szkopuł w tym, że technologia druku 3D nadal pozostaje relatywnie mało dostępna (choć w ciągu ostatnich lat sytuacja ta ulega dynamicznej zmianie) i nie do końca opłacalna. Scionti twierdzi jednak, że nawet przy masowej produkcji wspomniany na początku koszt 2 euro za 100 gramów nadal udałoby się utrzymać. Teraz naukowiec próbuje swoim projektem zainteresować dużych graczy z rynku spożywczego. Trzymamy kciuki! Skusilibyście się na taką wersję steka? Dajcie znać, co myślicie!

Zagłosuj

Spróbowalibyście wegańskiego steka drukowanego w 3D?

Liczba głosów:

RadioZET.pl/źródło:Mashable;TheSpoon.Tech/AG

Zobacz także